Как да изберем слънчеви очила?

В тази статия ще ви кажем как да изберете правилните и качествени слънчеви очила, които ви подхождат.

Добрите слънчеви очила са аксесоар от първостепенно значение, като часовник или любима шапка. Очилата освен, че помагат да се скрият последствията от тежък петък, те защитават очите от слънчевите лъчи, добавят двойна порция стил към Вашето излъчване и дори спасяват звездите от досадни папараци. В ежедневието слънчевите очила са незаменими не само в топлия сезон, но и през зимата, защото отблясъците от сняг са ослепително ярки, поради което очите ни се нуждаят от допълнителна защита. Много офталмолози смятат за необходимо да се носят очила дори при облачно време.
В съвремието в което живеем е възможно да изберете няколко чифта наведнъж: тъмни, полупрозрачни, с цветни стъкла, за всяка форма на лицето и портфейла. Задължителни са обаче три важни критерия: те трябва да осигуряват защита от слънцето, да отговарят на формата на лицето ви и да са достатъчно качествени, за да издържат възможно най-дълго.

Правилен избор на материал:
Рамката и лещите на качествените слънчеви очила са изработени от онези материали, които предотвратяват вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение, така че е много важно да се пазите от фалшивите копия и реплики на очила. Те могат само да влошат зрението Ви. Важно е да изберете слънчеви очила според качеството на материала като цяло, а не според цвета или отделните елементи. Например пластмасата (акрил, поликарбонат) издържа на лъчите А, В да достигнат до ретината. Освен това пластмасовите очила са безопасни при шофиране: по време на инцидент очилата им или ще излетят веднага, или ще се счупят, но с минимален риск от нараняване, за разлика от стъклените.
Рамката може да бъде изработена от почти всичко: дървените вложки са по-здрави от пластмасовите, металните рамки за очила също са доста издръжливи. Важно е да определите разстоянието, на което лещите са прикрепени към рамката, така че в случай на падане или твърде силна фиксация да не се появят пукнатини и стъклото да не изпадне от най-малкото въздействие.

Цвят и степен на затъмнение:
Твърде тъмните слънчеви очила само увреждат зрението ви: зад най-затъмнените очила зениците се разширяват неволно и стават по-податливи на потока на ултравиолетовите лъчи. По-добре е да изберете очила тип „хамелеони“ или не твърде тъмни модели.

  • Зеленото или сивото не изкривява цвета, те могат да се носят навсякъде при всяко време.
  • Златисто жълтото блокира синия цвят, затова е подходящо те да се носят в облачни дни.
  • Поляризираните очила са идеални очила за много ярка светлина Тях трябва да вземете при екскурзия до топли страни или за почивка в ски курорт.
  • Огледални стъкла - отразяват светлина, подходяща за туризъм в планината и други развлекателни дейности на голяма надморска височина.
  • "Хамелеони" (фотохромни) - променят цвета си, адаптират се към осветлението, могат да се носят навсякъде.
  • Градуиран - наполовина затъмнен, подходящ за ежедневно носене и шофиране с кола


 

Вид и степен на слънцезащита
Също толкова важен критерий при избора на правилните слънчеви очила е видът на радиационна защита. За да изберете слънчеви очила с високо качество, трябва да разберете колко интензивно работи техният защитен филтър. Общо има 5 категории за защита:

  • 0 - минимална защита, по-скоро аксесоарни очила, но не и очила за защита от слънцето, те предават до 80% от светлината.
  • 1 - средна защита, пропускат от 43 до 80% от светлината. Те обикновено са с прозрачен цвят на стъклата.
  • 2 - пропускат от 18 до 43%. Това са стъклата, които са полупрозрачни в светли цветове и са подходящи за шофиране.
  • 3 - тези слънчеви очила не прозират и през тях не се виждат очите. Те напълно предотвратяват вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение, но не са подходящи за шофиране, т.като изменят цветовете на визията. Тяхното носене се препоръчва за плаж и на открито.
  • 4 - най-високото ниво на защита, което е подходящо за суровото южно слънце, за любителите на планинината, както и за някои екстремни спортове и хобита. Те са забранени за шофиране.

Вид на покритието

  • Поляризационното покритие е филтър, който блокира отблясъците и отражението, колкото по-ярко е слънцето, толкова по-високо трябва да бъде нивото на поляризация на очилата ви. Можете да проверите качеството на слънчевите очила в самия магазин с помощта на смартфон: насочете бял фон към лещите при максимална яркост. Лещите трябва да потъмняват до непрозрачно състояние.
  • Фотохромното покритие превръща стъклото в „хамелеони“ в зависимост от степента на осветеност. Когато светлината навлезе в лещата, те потъмняват, така че тези очила могат да се носят и на тъмно, тъй като стават прозрачни без излагане на слънчева светлина.

Етикет
Етикетът върху опаковката ще ви каже много. Например за това какъв тип са стъклата на слънчевите очила които купуваме, каква степен на защита срещу ултравиолетови лъчи имат. Баркодът трябва да бъде посочен на етикета, което е полезно в случай на замяна или връщане, установяване на точна марка, модел и производител. По-добре е да не пестите от качеството на продукта: за да изберете добри слънчеви очила, пригответе се да изхарчите пари.
В Sunglasses.bg обещаваме максимално да оптимизираме вашите разходи за оригинални слънчеви очила на аутлет цена!

Подбираме слънчеви очила според формата на лицето



Освен комфорт и полза, искаме правилно подбраните слънчеви очила да изглеждат стилно. Ако се съмнявате дали избраните очила са подходящи за вас или се опитвате да ги закупите дистанционно, прибягвайте до обикновена проверка.
За да направите това, трябва да определите формата на лицето си. Например, очилата, които са твърде масивни, ще уголемят и без това широкото лице още повече, а моделите с тънка рамка очевидно ще се загубят по лицето.

  • Кръгъл тип лице с почти равни пропорции трябва да бъде удължен и заточен и за това квадратните или правоъгълни лещи са най-подходящи. В този случай определено трябва да се избягват закръглените и овални модели. Обърнете внимание на слънчевите очила с широки геометрични арки.
  • Големи заоблени слънчеви очила с тъмна или ярка джанта и нисък джъмпер подхождат на квадратно лице с тежка брадичка.
  • Формата „котешко око“ е подходяща за триъгълни лица, като не прави долната част по-тежка. А очилата с правоъгълна форма засилват ефекта на асиметрията на лицето.
  • Собствениците на овални лица могат спокойно да носят всеки модел очила, важно е само да изберат правилния размер. Струва си да обърнете внимание на слънчевите очила „авиатор“.
  • а удължените лица има много подходящи модели, но е по-добре да не купувате очила с прекалено тънка рамка - долната част на лицето силно ще изпъкне. Най-важното е да разширите скулите, на помощ ще дойдат меки и заоблени рамки.
Sunglasses.bg