Онлайн търговията - взаимоотношения между клиент и търговец за сигурно пазаруване!

Или защо е важно да пазарувате от НЕанонимни онлайн търговци и да изисквате документи при покупка?

Опитът показва, че преди да вземе решение за дадена покупка, макар и тя да е импулсивна, всеки клиент си задава три въпроса, на които търси бърз и лесен отговори, преди да предприеме финализиране на сделката :

- Цената! Дали е възможно най-добрата?
- Качеството или марката! Дали е наистина това което прочетох?
- Доставката! Налична ли е стоката при търговеца, кога ще бъде доставена и колко ще платя за това?

Към тези три въпроса, аз бих добавил още три, едва след отговора на които човек би трябвало да бъде удволетворен от направения избор:

- Кой е търговеца срещу мен, може ли да бъде идентифициран бързо и лесно?
- Какъв е каналът за продажба - фейсбук страница, сайт за обяви, собствен електронен магазин?
- Ще получа ли документи за направената покупка и съответно платената сума?

В тази статия искам да обърна внимание именно на това - защо отговорът на последните три въпроса е не по-малко важен от отговора на първите три. Дори нещо повече - смея да твърдя, че ако сте наясно с търговския субект срещу вас, час от първите въпроси губят смисъл.

Несъмнено в първичните клиентски търсения и въпроси има резон. Все пак цената, качеството и времето на доставка са съществени. Но нека влезем в хипотезата на онлайн пазаруване на маркови оригинални артикули. Като пример ще разгледаме онлайн покупка на слънчеви очила от световно известна марка.  

Кой е търговеца срещу мен, може ли да бъде идентифициран бързо и лесно?
При отговора на този въпрос, много често потребителят зад компютъра среща първите съмнения и затруднения, ако изобщо ги осъзнава. А правилото е много просто - ако срещу вас стои търговец с добра репутация, с дългосрочни добри намерения и лоялни практики, би трябвало много бързо и лесно да може да го идентифицирате.
Такива търговци първо нямат интерес да крият нищо от Вас, имат популярни разпознавателни знаци (лого, име, бранд) в хедъра на сайта си. Общоприето е онлайн търговците да изписват всички свои данъчни данни - ЕИК , No ЗДДС, пълно наименование на фирмата, представляващи лица, адрес и данни за контакт, най-често във футъра на сайта, в секция ЗА НАС, КОНТАКТИ.
От миналата година, по изискване на МФ и НАП, всички български онлайн търговци, работещи законосъобразно и в бялата част на икономиката, би следвало да са регистрирали своя онлайн магазин в т.н. Регистър на онлайн търговците. В този ред на мисли може да се огледате дали има такава регистрация с данните които Ви предоставя търговеца:
ПУБЛИЧЕН СПИСЪК НА ЕЛЕКТРОННИТЕ ТЪРГОВЦИ

Според ЗЗП, друго изискване към онлайн търговците е да имат ясно публикувани общи условия, политики на работа, обявени предварително условия за доставка, връщане и всички други подробности, касаещи отношенията Ви с търговеца. Всички тези неща бихте могли да намерите в общия случай също във футъра на сайта. При вече идентифициран от Вас търговец, според горните указания и наличие на Общи условия по законите на Р България, може да се заключи, че Вие сте дали може би най-важният отговор за себе си, относно субекта срещу вас.
В нашата примерна хипотеза, ако са Ви обещани оригинални слънчеви очила, на определена цена и начин на доставка, то срещу Вас имате вече дефиниран търговец към когото на момента или в последствие може да изявите претенции за връщане или замяна на стоката, в случай, че нещо не е както сте очаквали.

Какъв е каналът за продажба - фейсбук страница, сайт за обяви, собствен електронен магазин?
Какво може да очаквате от поръчка през анонимна фейсбук страница, сайт на който липсва информация за неговия собственик, както и ако се доверите на също анонимните, хиляди обяви в най-различни сайтове. Нима може да очаквате гаранция за направената покупка, възможност да върнете закупена стока или просто да се доверите на голи обещания за ниска цена и добро качество? Отговорът е близко до ума.
И тук се връщаме отново на предишния въпрос - не е лошо да се възползвате от някоя промоция в социалните мрежи или сайтове за обяви. Важното е нейният източник да е ясно дефиниран. Всеки сериозен търговец, който продава през собствен сайт или наета платформа е възможно да управлява и използва като канал за продажба и различни социални мрежи. Обратното обаче не е възможно - няма легален онлайн бизнес който да представя себе си единствено по месинджър или инстаграм постове и да изпълнява поръчки само на "лични съобщения".

Ще получа ли документи за направената покупка и съответно платената сума?
За голямо съжаление, не малка част от българските потребители смятат, че този въпрос касае само и единствено НАП и не разбират ползите които получават ако изискат и получат документи за всяка покупка.
Реалноста е такава - в много случаи поръчвате нещо, на сайт, който на пръв поглед изглежда прилично. В последствие получавате пратката не от юридическо, а от физическо лице Х. Разбирате, че изплащате наложен платеж за покупката си също на неизвестно лице, без да знаете има ли начилен за внасяне в бюджета ДДС, как и дали изобщо търговеца отчита сумите. Единственият докумет за направената покупка е хвърчаща бележка за доставка, която ви дава куриера.

Минимума документи, които следва да придружават всяка продажба са :

  • вашата електронна поръчка или съответстваща на вашата поръчка стокова (складова) разписка за предоставяне на стоково-материални ценности. В тези документи трябва да присъстват точно описани наименованието, марката, модела, броя и единичната цена на артикула който сте закупили.
  • докумет за направено плащане. Ако плащането е направено онлайн в процеса на поръчката, според новите разпоредби на Наредба N18, трябва да получите на своя е-мейл адрес бон в електронен вид, с изписана платена сума и дата на плащането. Ако нямате такова електронно известие за плащане от търговеца, заедно с пратката трябва да получите и фискална касова бележка.
    Ако получавате пратката си с наложен платеж, има две хипотези: 1.Търговеца има договор за НП/ППП с куриера, при което следва да получите докумет за платената сума в момента на плащането от самия куриер. 2. Ако търговеца получава наложените си платежи без договор за НП/ППП, то той е длъжен предварително да е издал фискален бон и същия да придружава пратката.
    Сигурно е едно - по кой от всички начини плащате е без значение, но във всеки случай, излизайки от офиса на куриера, Вие трябва да имате докумет за направеното плащане.
  • ако предварително сте заявили издаването на данъчна фактура, никой легален онлайн търговец няма да Ви откаже да издаде такъв документ. Дори нещо повече - в пет дневен срок от получаване на стоката, имате право да изискате издаване на данъчна фактура, която да Ви бъде изпратена допълнително.

Защо е важно всичко това? Ако купувате (според разглежданата хипотеза) оригинални слънчеви очила Roberto Cavalli RC1076 52G 59 и сте получили официални документи - стокова разписа и данъчна фактура с описани наименование на артикула, марка и модел, то вече имате достатъчно гаранции, че стоката не е менте или реплика, отговаря на описаните характеристики и е наистина от цитираната марка. Щом търговецът Ви е издал документ, оформен по този начин, това означава, че той самият има документи за произход на стоката и е придобил въпросния артикул легално.
И обратното - ако някой се опитва да Ви продава реплика, менте или копие на очила Roberto Cavalli RC1076 52G 59 , той практически няма легален начин да Ви издаде данъчна фактура или друг официален документ, оформен според законовите изисквания. Продажбата на т.н. реплики на маркови продукти, на техни копия, аналози и прочие е забранено по законите на Р България, ЕС, а и в целия свят, което е в разрез с това да е придружена с документация. В "документите" придружаващи подобни имитиращи продукти, ако има изобщо такиваи, вероятно ще бъде изписано "слънчеви очила" или "дамски слънчеви очила" , без да са цитирани така важните подробности. 

Погледнато от друг ъгъл, отговорноста за благоденствието на социалните системи, бизнеса, работещите, пенсионерите, вашите деца и всички субекти в страната, би трябвало да е споделена между всички - държава, търговци и потребители. Упражнявайки взаимен контрол, всеки потребител трябва да е сигурен, че една част от неговите пари (20% ДДС и поне още 5% преки данъци) наистина ще постъпят в бюджета, а не в джоба на някой нелоялен онлайн търговец.

В заключение на всичко казано, ако дадена цена ви устройва и си отговорите на поставените въпроси положително, може да сте спокойни. Онлайн търговията не е нещо страшно и опасно. Действайте.
Ако обаче липсват отговори и имате колебания относно какво и от кого купувате на тази цена - търсенето трябва да продължи.

Какво правим ние в Sunglasses.bg
1. В момента на генериране на поръчка, ви изпращаме е-мейл с пълно описание на сделката и самата поръчка в електронен вид - PDF файл, подписан от нашият сървър с уникална хеш стойност на всеки служител. 
2. След потвърждение на поръчката и разговор по телефона с клиента, системата генерира изходящ складов документ - стокова разписка, която придружава пратката, с подробно описание на включените в поръчката артикули.
3. Генерира се товарителница през системата на куриера и пратката бива изпратена към Вас.
4. На следващият ден, при получаването и плащането, куриера Ви издава фискален документ по силата на договор за НП/ППП между нас и куриера.
5. Всички плащания получаваме по банков път. В момента в който Вашето плащане постъпи при нас чрез куриера, фактурираме всички преводи за деня, без значение клиента дали е пожелал да му издадем фактура или не. Своята фактура може да изтеглите през профила си на Sunglasses.bg или ако Ви е по-удобно в пряка комуникация с нас. 

 

  


 

КАТЕГОРИИ

ЗА НЕГО – КЛАСА, СТИЛ И МЪЖЕСТВЕНОСТ!</br>Колекции мъжки слънчеви очила от CARRERA, GUESS, DISQUARED, HARLEY DAVIDSON, PORSCHE DESIGN и др.. </br>Оригиналните очила - аксесоар, необходим за всеки сезон, на изкушаващо ниски цени от Sunglasses.Bg!</br>Всички модели очила показани на сайта са налични на склад и се изпращат с опция преглед и проба с подходящ за Вас куриер. </br>100% оригинални продукти с доказан произход и безкомпромисно качество на аутлет цени!  ЗА НЕЯ – красота, изящество и съвършенство!Ексклузивни оферти на маркови дамки слънчеви очила от CAVALLI, SWAROVSKI, MISS SIXTY, TOM FORD, DIOR, MARCIANO, GUESS и много други световни брандове.
МЪЖКИ СЛЪНЧЕВИ ОЧИЛА   ДАМСКИ СЛЪНЧЕВИ ОЧИЛА

ЗА НЕЯ - изящни модели рамки за очила от SWAROVSKI, CAVALLI, TOM FORD, JUST CAVALLI, MAX MARA и още много топ марки. </br>Избери измежду стотици модели 100% оригинални диотрични рамки на невероятни аутлет цени!  ЗА НЕГО - Маркови рамки за очила от BOSS, DIESEL, MOND BLANC,  DISQUARED, CAVALLI и други!</br>Богат избор от 100% оригинални артикули на невероятни аутлет цени!
ДАМСКИ РАМКИ ЗА ОЧИЛА   МЪЖКИ РАМКИ ЗА ОЧИЛА

 

ПРОДАВАНИ МАРКИ

CARRERA DIESEL DSQUARED2 ROBERTO CAVALLI TOM FORD SWAROVSKI GUESSESPRIT JUST CAVALLI ERMANNO SCERVINO FOSSIL GANT GUESS BY MARCIANO GUY LAROCHEHARLEY DAVIDSON JIMMY CHOO JOHN GALLIANO KARDASHIAN KOLLECTION HUGO BOSS LANCASTER LIU JOMARC BY MARC JACOBS MERCEDES BENZ STYLE MISAKI MISS SIXTY MONT BLANC PIERRE CARDIN POLAROIDPOLICE PORSCHE DESIGN RALPH LAUREN S.OLIVER SERGIO TACCHINI TED BAKER THIERRY MUGLERTIMBERLAND WEB EYEWEAR REPLAY

 

Sunglasses.bg